Oekraïnereis door de jeugd

Missiereis Oekraïne – update 12 februari 2018
Allereerst onze hartelijke dank voor de grote belangstelling die u als gemeente heeft getoond bij de Oekraïne dag. Wij hebben het ontzettend leuk gehad en we hopen u ook. Wat gaaf om op deze manier te zien dat we als gemeente samen achter deze reis staan. We voelen ons gezegend en gesteund. Dank u wel.

Aanmeldingen jeugd & leiding
De vorige update bevatte een lijst met deelnemende jeugd en leiding. In de afgelopen periode zijn hier wat wijzigingen op geweest, dus hierbij de laatste stand van zaken:

Deelnemende jeugdleden:
• Sandra
• Esmée
• Davy
• Jennifer
• Frank
• Jan Paul
• Marco
• Julia
• Marten
• Kay
• Talitha
• Birgit
• William
• Philip
• Elise

Bij de leiding zijn er geen wijzigingen geweest:
• Jan Boonen (GAiN)
• Arjan Kats
• Maikel Lichtendonk
• Patricia Lichtendonk
• Arno Spelt
• Elly Zandstra

Fundraising
Allereerst is het goed om te melden dat we het streefbedrag behoorlijk naar beneden hebben bijgesteld. Op basis van ervaringscijfers van GAiN was dit begroot op €700,- p.p. met een totaalbedrag van €13.000,- (rekening houdend met 18 deelnemers). Inmiddels zijn het vervoer, logies en de maaltijden besproken en weten we dat een aantal kostenposten lager uitvalt. Daarom hebben we de begroting bijgesteld naar €10.000,-. Na afloop van de Oekraïne dag op 10 februari constateren we dat we inmiddels €9.000,- binnen hebben.

Maar de laatste loodjes wegen over het algemeen zwaar, daarom gaan we er tijdens de 12Hours4U actie op zaterdag 7 april weer keihard tegenaan! Overigens zal het geld dat we overhouden in overleg met WePlus (de samenwerkende hulporganisatie in Lutsk) uiteraard ten goede komen aan de mensen die het het beste kunnen gebruiken.

Hulptransport
In de vorige update is gemeld dat de hulpgoederen begin januari naar het logistiek centrum van GAiN in Sleeuwijk zouden worden gebracht. Dat is goed verlopen en inmiddels hebben we de bevestiging gehad dat alles in Lutsk is aangekomen. Omdat de spullen vanwege douanevoorschriften een aantal weken in quarantaine moet blijven, zal het blijven staan totdat wij aangekomen zijn in Lutsk. Daarna brengen we het naar de mensen voor wie het bedoeld is.

Voorbereidingen reis
Op woensdag 31 januari zijn de deelnemers en hun ouders geïnformeerd over de reis. Denk hierbij aan de reistijden, het vervoer, onderdak, “huisregels” en voorbereiding. Wist u bijvoorbeeld dat de reizigers een vaccinatie moeten halen tegen DTP en Hepatitis A?

Gebed
Zoals u leest, lijkt heel veel op rolletjes te lopen. Daar zijn we onze Hemelse Vader erg dankbaar voor. Tegelijkertijd vragen we u om voor de mensen in Oekraïne en voor de deelnemers te blijven bidden. Niet alleen voor een goede reis en een goede tijd in Lutsk, maar vooral dat de ontmoeting die we met elkaar mogen hebben, zal leiden tot een ontmoeting met God zelf. Dat we Zijn hand mogen zien in wat we doen en meemaken. Bid u met ons mee?

Vragen / opmerkingen
Heeft u vragen of een goede tip voor ons? Laat het weten aan één van de reis- of jeugdleiding.

Met vriendelijke groet,
Namens de jeugd,
Arjan Kats

Lopende acties:

  • Zaterdag 7 april: 12HOURS4U

Doneren kan ook:
In de meivakantie van 2018 gaat de jeugd van onze gemeente dus op missiereis naar Oekraïne, de groep bestaat inmiddels uit 12 jongeren en 6 volwassen leiding. Om de missiereis te financieren hebben wij 10.000 euro nodig, dit is voor het vervoer (busjes en brandstof), de overnachtingen en het eten en drinken maar ook om daar een mooi programma met de kinderen, ouderen, gehandicapten te kunnen doen. En heel belangrijk: voor een transport met hulpgoederen die we daar heen sturen ter ondersteuning.  Simpelweg doneren voor dit doel kan via: https://www.doneeractie.nl/jeugd-beth-el-hoogeveen-missiereis-naar-oekraine/-5203

Missiereis Oekraïne – update 4 januari 2018
Na alle kerststerren, -bomen, oliebollen en knieperties van de afgelopen maand gaan we vrolijk door met de voorbereiding voor onze missiereis naar Oekraïne. In deze update een verslag van de afgelopen tijd en een vooruitblik naar de komende maanden. Het jaartal staat inmiddels goed en de maand april is er voordat je het wil, dus we moeten aanmaken…

Eerdere acties:

  • Alex Jonker bakt kerstkransjes
  • De jeugd verkoopt kerstbomen
  • Oppassen op je kinderen tijdens de kerstnachtdienst
  • Ook zijn er kerststerren (de plantjes) te koop en haardhout voor de feestdagen:
  • Kerstdiner voor alleenstaanden

Waar gaat het eigenlijk over?
Volgend jaar mei (2018) gaat een deel van onze jeugd met hun begeleiders naar Oekraïne, het westen daarvan. Niet in oorlogsgebied dus dat is prima. Ze gaan met busjes en Gain helpt bij deze missie. De missie is dat we vanuit Nederland goederen gaan leveren en leuke dingen gaan doen met bepaalde lagen van de bevolking daar, zoals met kinderen.

Jeugdleider Arjan Kats schreef het volgende hierover:

De voorbereidingen voor de reis naar Oekraïne zijn in volle gang. Ook zijn er de nodige spontane initiatieven gestart. Zo heeft Kraampje Streutker zichzelf in stelling gebracht om geld in te zamelen, we hebben leuke colletjes gezien die op bestelling in een bepaalde kleur en dessin worden gebreid en hele flats zijn (kinder)kleding aan het maken om mee te nemen. Ook de oliebollenactie doet een duit in het zakje. Waarschijnlijk doen we heel veel initiatieventekort door ze niet hier te noemen. Vanaf onze kant een hartelijk bedankt voor iedereen die zich zo spontaan inzet om een verschil te maken voor de mensen daar.

Zoals gezegd gebeurt er ook veel aan voorbereidingen. De jeugd heeft een heleboel ideeën op een rijtje gezet om geld in te zamelen. Een aantal daarvan zijn we nu concreet aan het uitwerken. Om een tipje van de sluier op te lichten: we gaan een escaperoom bouwen in een caravan, er zijn plannen voor een leuke avond ergens begin volgend jaar en de 12H4U actie wordt nóg grootser aangepakt dan u al van ons gewend bent.

Uiteraard treffen we ook voorbereidingen voor de reis zelf. Zoals het er nu uitziet gaan we met een groep van 12 jeugd en 6 leiding op reis. We hebben bij de mensen in Oekraïne de vraag neergelegd waaraan de meeste behoefte is. Dat bepaalt namelijk hoe ons schema er uit gaat zien. Daarop is een gevarieerd antwoord gekomen. We zullen in ieder geval een kindertehuis, een bejaardentehuis en een rehabilitatiekliniek bezoeken om daar iets te doen met de bewoners. Daarbij moet u denken aan activiteiten als theater, knutselen en sport & spel, maar ook Bijbelstudie en gewoon aandacht geven.

Hulptransport
De oproep om goederen te brengen voor het hulptransport is niet aan dovemansoren geweest. We hebben met elkaar 102 bananendozen vol gekregen met kleding, beddengoed, speelgoed, knutselspullen, drogisterij artikelen en wat al niet. Iedereen die heeft bijgedragen ontzettend bedankt! We hopen en bidden dat deze steun het verschil gaat maken voor de mensen die het nodig hebben daar. Inmiddels is alles geïnventariseerd en op een pakbon gezet. In de week van 8 januari wordt de hele voorraad overgebracht naar het logistiek centrum van GAiN in Sleeuwijk van waaruit het met de vrachtwagen naar Loetsk wordt gebracht.

Vragen/opmerkingen
Heeft u vragen of een goede tip voor ons? Laat het weten aan één van de reisleiding of de jeugdleiding.

Namens de jeugd(leiding),

Arjan Kats