Elly gaat in één jaar de Bijbel door – blog

Elly in een jaar de Bijbel door met Dabargroup

Het jaar 2018
Ondanks dat het voor mij een veelbewogen jaar was met een verhuizing en twee zonen die getrouwd zijn, is het gelukt om de Bijbel in een jaar uit te lezen.

Bijzondere ervaring
Ik ben eraan begonnen omdat onze zoon Michiel dit in 2017 gedaan heeft en hij vol enthousiasme was. Omdat ik ook wel van een beetje uitdaging houd, leek me dit heel goed om te doen. Natuurlijk heb ik in de afgelopen jaren vast alle boeken wel een keer gehad. Nooit heb ik een jaar lang gelezen volgens een bepaald rooster.

Samen ontdekken
Omdat Harry (mijn man) ook de uitdaging is aangegaan, was het leuk om elkaar te motiveren. Wat voor ons niet handig was om samen te lezen omdat je gewoon je eigen moment moet pakken. We lazen ook wel een stukje samen zoals Spreuken.

Ontdekking
Eigenlijk is het een soort ontdekkingsreis. We gingen van het Oude Testament naar het Nieuwe Testament. Vooral als je Jesaja leest en dan de vervulling ziet in het Nieuwe Testament, is zo bijzonder.

Wanneer?
Ja wanneer was het een goed moment om te lezen en uit welke vertaling lees je dan? Ik heb het meest gelezen uit ‘Groot Nieuws’. Het boek Openbaringen heb ik gelezen uit ‘De Bijbel in gewone taal’. Ik lees altijd ’s morgens een stuk voordat ik ga werken. Geïnstalleerd in mijn eigen stoeltje met een kopje koffie binnen handbereik is het heerlijk om te beginnen met Gods woord en daarna te bidden. Natuurlijk pak je ook andere momenten. Onderweg las ik vanaf mijn telefoon en soms moest je ook wel een stukje inhalen. Want het rooster gaat gewoon door. Op Facebook DABAR wordt je geïnspireerd en aangemoedigd.

Wat nu?
Het zit erop en nu ben ik weer aan een nieuwe uitdaging begonnen. De Evangelische Toerustingsschool, hier ga je in vier jaar de Bijbel door. Je krijgt twee avonden in de maand les en verder kun je online thuis studeren. Op deze manier krijg je een stuk verdieping. Gods Woord is zo mooi en er valt nog heel veel te ontdekken.

Uitdagen
Bij deze wil ik je heel graag uitdagen om ook de Bijbel in een jaar te lezen. Het is de moeite waard!

https://www.facebook.com/dabargroup

Hartelijke groet,

Elly Diemer

 

06-12-2018

Op weg naar Kerst!

Eigenlijk is het nog maar zo kort geleden dat we druk waren met het huis en alles daaromheen. Nu wonen we hier alweer een half jaar. De tijd is voorbij gevlogen. Het voelt ook steeds meer als een echt thuis.

Thuis
Wat is voor jou thuis? Voor mij is dat een plek waar je graag bent, het behaaglijk is, er herinneringen zijn, het leuk is om de mensen waar je om geeft te ontvangen. Het gaat er niet om dat het huis mooi, groot of nieuw is maar het is jouw plekje. Ik realiseer me, terwijl ik dit schrijf dat er mensen zijn die geen warm thuis hebben. Wij als christenen moeten daar oog voor hebben, maar hebben we dat ook echt? Kun je een extra stoel aanschuiven en iemand mee laten genieten van jouw thuis? Ik moet dan vaak denken aan wat de Here Jezus zou doen. Hij zegt immers waar was jij toen ik het koud had of hongerig was?

De feestdagen
Als je iemand moet missen zijn de feestdagen vaak extra moeilijk. Als je samen bent en dan die éne persoon mist. Hoe verdrietig kun je dan zijn! Wat belangrijk is om dan samen herinneringen op te halen. Dit verzacht de pijn zodat je misschien toch samen genieten kunt.

Bijbellezen
Het duurt niet lang meer en dan heb ik de Bijbel uit. Alleen met de Psalmen loop ik nog wat achter, verder ben ik keurig bij. Afgelopen tijd heb ik Daniël, Maleachi, Zacharia, Haggaï en Judas gelezen.

Daniël
Wat me bij Daniël opviel dat er nog zoveel meer in dit boek staat dan de Leeuwenkuil en de brandende oven. Gek dat die zondagsschoolverhalen er nog zo inzitten.

De komende vier jaar zal ik de Bijbel nog meer gaan bestuderen omdat ik de ETS volg. Het is en blijft een mooi en inspirerend boek.

10-11-2018
Ezechiël

We zijn gezegend!
Het is alweer even geleden dat Michiel en Magda zijn getrouwd.

Wat was het een fantastisch dag op 14 september en wat hebben we genoten. Net als bij Tom, zijn Harry en ik de avond van tevoren naar Michiel geweest. We gingen naar een Nieuw-Zeelands restaurant in Amersfoort. Heel bijzonder om zo aan de vooravond van zo’n belangrijke dag samen te zijn. Als het dan allemaal voorbij is dan heb je tijd nodig om het allemaal te laten bezinken. Hoe trots en blij kun je dan zijn, vooral dat ze het avontuur samen met God aan willen gaan.

Meppel
We wonen nu alweer bijna vijf maanden in Meppel. Het begint steeds meer te wennen. Je weet van tevoren dat alles nieuw zal zijn maar het heeft toch wel even tijd nodig. Waar ik zelf het meeste aan moest wennen dat ik elke dag in de auto moet stappen om naar mijn werk te gaan. Ik heb tot nu toe bijna altijd alles op de fiets kunnen doen. Wat meer sporten dus.

Bijbellezen
Het einde van het jaar is in zicht en dan heb ik straks de hele Bijbel in een jaar gelezen. Ik ben bij met lezen behalve de Psalmen. Ik neem dan telkens een paar verzen zodat het ook beter binnenkomt. Op dit moment ben ik met Ezechiël bezig. Vooral het oude testament roept bij mij veel vragen op. Ik ben dan ook heel blij dat ik nu de ETS doe, zodat je meer leert over de achtergrond en dan ook de diepte ingaat.

Vrouwenweekend
Vorige weekend was ik op stap met zo’n 30 vrouwen. Heel bijzonder was dat. We hebben gelachen maar zijn ook heel serieus bezig geweest. Het onderwerp was ‘Een tuintje in je hart’. Wat moet je je daar bij voorstellen dacht ik eerst maar het was heel mooi uitgewerkt. Welke planten neem je over van je ouders, laat je onkruid en indringers toe? Veel om over na te denken. Als je er meer over wilt weten dan hoor ik het wel.

Gods Heerlijkheid
Gisteravond bij de ETS werd gevraagd waar we de komende tijd over willen nadenken. Ik wil me graag meer verdiepen in Gods Heerlijkheid. Mozes wilde Gods Heerlijkheid zien maar omdat God zo heilig is mocht hij alleen de achterkant zien.

Wat is het mooi om steeds meer te leren uit Gods woord!!!


 

Koningen
Koningen
Jacobus en Psalm 84-101
Job
Ezra en Nehemia
Esther
Jesaja
Hosea

Een enerverend jaar
Dit jaar is voor ons gezin een heel bijzonder jaar. Twee huwelijken en verhuizingen en dan een nieuw ouderlijk huis. Tussendoor moesten we ook gewoon werken. Voor mij hoogseizoen in de verzekeringsmarkt voor Watersport. Natuurlijk is dat elk jaar hetzelfde en het is ook heel leuk maar eigenlijk moeten er dan verder niet te veel dingen zijn.

Vakantie
We zijn er nog wel even twee weken tussenuit geweest met de tent. Omdat het schitterend weer was zijn we in Nederland gebleven. We zijn begonnen in Zeeland op een boerencamping en omdat we geen stroom nodig hadden stonden we aan de rand van de camping met uitzicht op de weilanden. Het ultieme gevoel van vrijheid. Tja dat is wel even wat anders dan een nieuw huis met alle voorzieningen.

Uitdaging
Voor ons is het een uitdaging om met zo weinig mogelijk spullen en zonder luxe vakantie te houden. Zeeland is echt prachtig en wat wij heel leuk vinden is het strand bij de Brouwersdam. Wat luxe betreft, gelijk de eerste dag was onze airco al stuk. Maar ach, je hebt ook gewoon raampjes die open kunnen.

Ardennen
Na Zeeland zijn we naar de Ardennen gegaan in een Bed and breakfast. In deze omgeving zijn we ook veel met onze kinderen geweest. We hebben dan ook veel plekjes opgezocht. Soms kun je je bijna niet voorstellen dat het al zo lang geleden is dat we daar waren. Wat was dat een fantastische tijd!

Limburg
In Limburg heb ik altijd het gevoel dat ik in het buitenland ben. We hebben gekozen voor een landgoedcamping aan de Maas dicht bij Venray. Heel mooi daar.
We hebben veel gefietst en gewandeld en genoten van de prachtige natuur. Wat heeft God dit allemaal mooi gemaakt. Ook hebben we veel in de Bijbel gelezen en we zijn weer aardig op schema. Grappig dat Magdalena schreef dat het geen wedstrijd is en dat je het voor jezelf doet. Harry en ik hebben het er wel vaak over en dan gaat het wel van: ‘Waar ben jij nu?’ Leuk om dit samen te doen maar wel ieder op zijn eigen tijd.

Aan alles komt een eind
Voordat je het weet is de vakantie voorbij en ben je weer gewoon aan het werk. Ook wel handig dat je niet ’s nachts door het donker hoeft voor toiletbezoek.

Cursus
Ik had bedacht om de ETS (Evangelische Toerustingsschool) te gaan doen in Meppel. Op deze manier leer ik hier ook wat meer mensen kennen. Ik had me opgegeven maar wegens te weinig aanmeldingen gaat het niet door. Nu even kijken wat ik dan ga doen.

Jesaja
Dit vind ik een heel moeilijk boek. Wel heel mooi dat er verwijzingen zijn naar het Nieuwe Testament.
We zijn nu iets over de helft en ik kan het echt iedereen aanraden. Je gaat zo heel anders om met Bijbellezen.

Start van het nieuwe seizoen
Best spannend ik ga leidinggeven aan de oudste groep van de King Kids. Ik heb meestal gewerkt met tieners vanaf een jaar of twaalf. Dus ook nu weer een nieuwe uitdaging maar ik heb er zin in!


 

Samuel 1
Samuel 2
Petrus en Psalm 67-83
Marcus

Zo na een woelige periode weer een beetje rust. We wonen nu twee weken in Meppel en het begint al aardig te wennen. Ik voel me enorm gezegend met dit huis en dit plekje. Maar hoe mooi het ook is voor ons is het belangrijkste dat het weer een gezinshuis wordt net als de boerderij in Alteveer. Gelukkig hebben de kinderen hier alweer een paar keer gezellig gegeten en ik denk dat het best goed gaat komen.

Zonder internet
De afgelopen weken hadden we even geen internet en ook geen tv. Nu hadden we het druk met poetsen, opruimen inrichten enz. Ik heb het eigenlijk helemaal niet zo gemist. Natuurlijk kon ik op mijn telefoon de belangrijkste dingen wel even checken. Gisteravond had ik het er met iemand over hoe snel alles is veranderd. Als ik bedenk dat wij thuis nog geen telefoon hadden toen ik Harry net kende en dat is zo’n 40 jaar geleden. Gelukkig werd dat na een jaar anders.

Bijbellezen
Tja en tot mijn grote schande moet ik bekennen dat ik achterloop met het bijbellezen. Ik kan nu pas beginnen met week 23 maar dat is geen probleem. Ik zal een inhaalslag moeten maken.

David
Soms is het allemaal lastig te begrijpen. David was een man naar Gods hart maar wat stelde hij God soms teleur. Ik weet dat ik dat ook regelmatig doe. Hoe fantastisch is het dat als ik dicht bij Hem blijf, Hij me vergeeft. God heeft me geschapen en ik ben zijn geliefde kind. Vanuit dat besef mag ik leven.

Dopelingen
Er zijn weer mensen die zich willen laten dopen en wij mogen daar als gemeente omheen staan. Laten we er voor ze zijn! Weet je nog toen jij net gedoopt was? Nou ik wel, wat was het allemaal nieuw voor me. Het was een gevoel van verliefdheid, maar sommige dingen waren ook moeilijk. Vooral als mensen met me in discussie wilden gaan en ik lang niet overal een antwoord op had. Op een gegeven moment werd het wat meer ontspannen. Ik hoef niet overal een antwoord op te hebben. Als je iets niet weet vraag je het maar gewoon aan je voorganger of aan iemand anders met meer Bijbelkennis.

Als ik de Bijbel uitgelezen heb dan wil ik toch iets gaan doen om Gods Woord steeds beter te begrijpen. Ik denk aan een cursus. Binnenkort maar eens even in verdiepen.


 

Psalm 48-53 en Romeinen
Jozua
Richteren
Psalm 53-67 en Ruth

Gisteren kreeg ik een appje van mijn zoon Michiel of ik gestopt was met schrijven want week 16 was het laatste wat hij zag. Ik heb gezegd: ‘het komt eraan’. Natuurlijk was ik dat ook al langer van plan maar er is best veel gebeurd afgelopen weken. Wat lezen betreft ben ik wel bij, behalve de Psalmen.

Schrijven
Ik zal het altijd leuk blijven vinden om te schrijven, maar ik moet daar dan wel de rust voor kunnen vinden. Op dit moment ben ik vrij van mijn werk om te poetsen in ons nieuwe huis en dan ook spullen mee te nemen. Elke keer sta ik weer versteld wat er allemaal in mijn autootje past. Een Volkswagen Up voor degene die dat interessant vinden. 😊

Huwelijk Tom en Marelvis
Op 18 mei 2018 zijn ze getrouwd. Wat een fantastische dag. De avond ervoor en ’s morgens vroeg waren Harry en ik samen met Tom. Dat waren bijzonder momenten, We zijn dankbaar voor onze prachtige schoondochter Marelvis en dat ze deze stap hebben gemaakt in afhankelijkheid van onze Heer en Heiland.

Tegenstelling
Enkele weken geleden hoorden we dat een vriend, die we uit het oog verloren hadden, ernstig ziek was en niet lang memeer zo lang zou leven. We hebben hem opgezocht en herinneringen opgehaald tijdens een wandeling door het park. Het belangrijkste konden we hem ook vragen of hij zekerheid had. Hij zei dat het goed zat. Jaren geleden had hij een keus gemaakt waar Harry bij was. God laat nooit los! We mochten samen bidden en we zeiden dat we gauw terugkwamen. Helaas heeft dit niet zo mogen zijn want hij is inmiddels overleden. Vorige week was de begrafenis. Wat waren we blij dat we direct gegaan zijn. Wij mensen stellen soms dingen uit maar hier heb ik weer van geleerd. Hoe mooi is het dat je mag weten dat hij bij God is.

Wat me aansprak
In het oude testament zie je dat God soms best ‘hard’ was of misschien is dat niet het juiste woord, ‘streng en rechtvaardig’. Ik vind het lastig om te zien dat er zoveel mensen werden gedood om de Israëlieten het land in bezit te geven.
Ruth sprak me ook erg aan omdat deze vrouw zo vol vertrouwen was en alles achterliet.
In Romeinen vond ik: ‘De zekerheid van de redding’ Romeinen 5 heel mooi en zo waardevol.
‘We waren vijanden van God maar nu is er vrede tussen God en ons, dankzij onze Here Jezus Christus. Daarom vertrouwen we erop dat we eeuwig bij God zullen leven. Op dat vertrouwen mogen we trots zijn’.

Geen internet
Het zal nu weer even duren voor ik weer schrijf want onze internetaansluiting loopt helaas niet direct door. Kijken hoe dat bevalt twee weken zonder internet.

Voor de volgende keer de boeken Samuel.


 

Deuteronomium

Op de één of andere manier ben ik nooit helemaal bij met lezen maar heb gelukkig ook niet veel achterstand. Dat komt doordat ik altijd wel een stukje op mijn telefoon kan lezen.

Vorige week dus Deuteronomium. Een groot boek, ik heb het net uit. Vooral op het laatst als Mozes niet mee mag naar het beloofde land is best heftig. Wel laat God alles zien aan Mozes en na 120 jaar sterft Mozes in Moab. Tot het laatst toe waren zijn krachten niet afgenomen en zijn ogen niet verzwakt. Hoe bijzonder is dat!

Koningsdag
Toch een bijzondere dag en mooi om te zien op tv. Stiekem ben ik best wel trots op ons koningshuis. Er zijn genoeg mensen die het allemaal onzin vinden, maar dat heb ik echt helemaal niet. Ik geniet ervan. Bijzonder hoe er ook stilgestaan werd bij alle zorgen rondom de aardbevingen. Het is duidelijk niet alleen feest maar er zijn ook veel zorgen in Groningen. Hier werd ook aandacht aan besteed.

Trots
Wat ben ik trots op onze jonge mensen en de leiding die gaan helpen in de Oekraïne. Wat hebben ze hard gewerkt om het geld bij elkaar te krijgen. Laten we niet vergeten om voor ze te bidden, dat is iets dat we gewoon hier kunnen doen. Heel vaak denken we dat we niet genoeg doen maar bidden kun je altijd en overal en het is zo ontzettend belangrijk.

Weemoedig
Het duurt niet lang meer en dan gaat onze zoon Tom trouwen met Marelvis. Wat zijn we blij dat ze beide een keus voor God hebben gemaakt. Er breekt straks een andere tijd aan als ze getrouwd zijn. Tom woont al lang op zichzelf maar toch, als ik erover nadenk dat we straks een getrouwde zoon hebben. Dat voelt best wel bijzonder.
Ik ben druk om van alles te regelen haha van jurk tot schoenen en kapper enzo maar wel heel leuk.

Huis
Ondertussen loopt de bouw van ons huis ook door. Dat zal ook niet zo lang meer duren en dan wonen we in Meppel. Voor het eerst na 58 jaar verlaat ik de omgeving Hoogeveen.

Nu gaan we Romeinen en Psalm 48-53 lezen.


 

Korintiërs

Het is zondagmorgen heel vroeg en ik heb net het laatste stukje gelezen uit 2 Korintiërs. Wat staan hier bijzondere dingen in. Ondanks dat Paulus deze gemeente vermaant heeft hij hele wijze lessen en die gelden ook voor ons.

Vertalingen
We hebben hier diverse Bijbelvertalingen en dat is heel prettig. Als er iets is dat je niet helemaal begrijpt en je pakt er een andere vertaling bij dan wordt het vaak een stuk duidelijker. Het is wel belangrijk dat, mocht je het dan toch nog niet begrijpen, je om uitleg vraagt. Dit kan aan je voorganger zijn, een oudste of iemand anders die veel Bijbelkennis heeft.

1 Korintiërs 13
Dit gaat over de liefde en dit is mijn lievelingsvers:
De liefde is geduldig en vriendelijk.
Liefde is niet jaloers, vervalt niet in grootspraak,
in eigendunk.
Ze gedraagt zich niet grof,
ze is niet uit op het eigen belang.
Ze raakt niet beledigd,
ze rekent het kwaad niet aan,
Ze verheugt zich niet in onrecht,
ze vindt vreugde in de waarheid.
Ze kan alles verdragen,
ze blijft geloven, blijft hopen,
nooit geeft ze het op.

En als je dan een stukje verder leest 1 Kor. 13:13 (gekozen door onze zoon Tom en onze lieve bijna schoondochter Marelvis als trouwtekst)
Zo resten ons dan: geloof en hoop en liefde. Deze drie, maar de liefde is de grootste.  (Groot Nieuws)

Zwak
Paulus schrijft ook dat wanneer je zwak bent dan ben je sterk. Dan zal de kracht van Christus in je wonen. Hij ervaart dat ook steeds zelf. Hoe is dat bij jou?

Dopen
Er zijn pasgeleden twee mensen gedoopt, een moeder met haar zoon. Hoe mooi is dat. Ik hoop en bid dat er veel mensen door mogen worden aangeraakt.

Ik eindig met een mooi lied ‘God so loved’

Volgende week lezen we Deuteronomium.


 

Numeri

Deadline
Gelukkig heb ik geen echte deadline voor het schrijven van deze blog. Alhoewel ik natuurlijk wil schrijven over het lezen van de Bijbel in een jaar.

Numeri
Ik ben heel eerlijk dat ik mezelf er echt toe moest zetten om dit boek te lezen. Het is gewoon veel en heel vaak hetzelfde over bijvoorbeeld de offers die gebracht moesten worden en waar dat aan voldoen moest. Als je dan kijkt naar hoe streng God voor zijn volk was en natuurlijk waren ze ook steeds weer ongehoorzaam. God werd er moedeloos van maar de straffen logen er ook niet om.
Goede Vrijdag
Als ik dan naar mezelf kijk dan denk ik dat God ook bij mij zeker zijn geduld zou kunnen verliezen. Wat ben ik dan blij dat de Here Jezus voor al mijn tekortkomingen en zonden aan het kruis is gegaan. We hebben dat net herdacht met Goede Vrijdag.
Pasen
Maar de Here Jezus is opgestaan. Hij leeft! Dat maakt me zo gelukkig dat ik mag weten dat ik bij Hem mag horen.
Mooi weer
Het valt me op dat de mensen veel vrolijker kijken als de zon schijnt. Nu ik dit stukje schrijf schijnt de zon en ik hoor kinderen spelen. De natuur ontwaakt, alles loopt uit en de vogels zingen. Ik heb zo’n geluksmomentje!

Watersportseizoen
Het mooie weer betekent ook dat de mensen die varen hun boot uit de stalling halen en kijken of de verzekering nog in orde is. Tja en dan gaan ze bellen of mailen en aangezien ik op deze afdeling werk begin ik het erg druk te krijgen. Maar ik klaag niet want ik vind mijn werk heel erg leuk.

Regenboog
Wat een mooie regenboog deze week!!!!

Volgende keer over 1 Korintiërs en Psalm 38-43


 

Hebreeën en Psalmen: 30-39

Vanmorgen dacht ik eraan dat ik nog een stukje moest schrijven of eigenlijk wilde schrijven. Het is geen verplichting maar je moet het wel even doen. Ik vind het fijn omdat ik merk dat mijn geloof zich verdiept niet alleen om in de Bijbel te lezen maar ook om na te denken wat je erover kunt delen.

Discipline
In het begin heb ik ook al aangegeven dat ik wel discipline heb. Als ik iets wil doen dan gebeurt het eigenlijk ook wel. Alhoewel als ik erover nadenk. Er is best nog wel iets wat moet en waar ik ook al wel een begin mee heb gemaakt. Dat is foto’s sorteren. Eigenlijk best gek we hebben veel foto’s en er zijn ook al wel veel ingeplakt.
Voor jongeren is dat super ouderwets maar ik heb nog stapels foto’s liggen. Tja en dan gaan je kinderen trouwen en wat zou het mooi zijn als ik de foto’s dan gesorteerd heb.

Houd vol!
Deze week Hebreeën gelezen en wat we dan het meeste aanspreekt is: ‘Houd vol’! Terwijl ik naar het lied luister schrijft ik dit stukje. Ook heb ik een preek gevonden van Kees Kraaijenoord die daarover gaat. Het wordt me allemaal wel wat duidelijker nu.

Geloof is bewijs van de dingen die je niet ziet.
Geloofsgetuigen, denk aan Noach. Hij bouwt in geloof een ark. Abraham ging in geloof en in vertrouwen en hij wist niet waar hij naar toe ging. Gods verhaal gaat door ondanks dat mensen verkeerde afslagen neemt. Geef je fouten aan God.
We zijn net als onze geloofshelden op reis naar iets beters. De Here Jezus is het stralende middelpunt.

Naar de kerk
Is het verplicht om naar de kerk te gaan. Nee maar het is wel belangrijk om aangehaakt te blijven. Ik merk aan mezelf dat ik, wanneer ik een keer niet ga, het gemist heb.

De Here Jezus hield stand. Houd vol kijk naar Jezus. Lees uit de Bijbel zodat je weet wat God je duidelijk wil maken.

Hebreeën is een bemoedigingsbrief
Vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt. Laten we de last van de zonde van ons afwerpen. Zonde is dat je geen rekening houdt met God. Maar God zegt: Ik heb je aanvaard, Ik red je!

Als het kwade ons leven raakt dan is God nog steeds goed. God is goed ook als het niet goed gaat. Als we dat durven geloven dan staan we niet tegenover God maar naast God.

Straks Goede Vrijdag:”Het is volbracht” zegt Jezus!

We hebben nu twee weken om Numeri te lezen.


 

Leviticus
Weer een groot boek uit het Oude Testament. God heeft regels voor zijn volk opgesteld. Het gaat over hygiëne, voedsel en leefregels. Het is veel als je dat zo leest. Ook gaf God regels voor de offers die gebracht moesten worden. Nadat de Here Jezus voor ons aan het kruis is gegaan hoeft er niet meer geofferd worden. Alhoewel een offer ook financieel kan zijn.

Offer, financieel
Vaak wordt er gevraagd hoeveel je moet geven aan de kerk en aan goede doelen. Is dat een tiende van je inkomen en hoe verdeel je dat dan? Er zijn zoveel goede doelen en je hoort in het nieuws zulke gekke dingen. Het is belangrijk om dit bij God te brengen. Doe je uit gewoonte altijd hetzelfde in de collectezak of kijk je ook naar het doel? Best lastig allemaal.

Tijd
Stel dat je het financieel niet zo breed hebt maar wel graag een offer wil brengen. Als je wel tijd hebt kun je dat gebruiken om anderen te helpen bijvoorbeeld. Als je niet van tuinieren houdt maar iemand is oud en kan zijn tuintje niet bijhouden. Dan is het best een offer om deze persoon te helpen in de tuin.

Regels
God heeft regels aan zijn volk gegeven die nog steeds gelden. Denk aan: ‘niet vloeken, je ouders eren en geen overspel plegen’. Het is dus niet zo dat dit achterhaald is of zo. Hoe gaan wij om met regels: thuis, op school, in de kerk, op je werk? Van nature houdt de mens niet zo van al die regels. Maar het zou ook een mooi zooitje worden als er geen regels zouden zijn.
Ik zocht naar een liedje van Mozes voor kinderen. Deze vond ik heel erg mooi.

Volgende week lezen we: Hebreeën en Psalmen: 30-37


 

Week 9 Galaten en Psalm 23-29

Ik ben echt blij dat ik heb besloten om structureel de Bijbel te lezen. Nu is het overigens nog wel gemakkelijk omdat we tijdelijk in een klein appartement wonen. Schoonmaken gaat snel en dus is er meer tijd over. Alhoewel dat in het begin niet zo was. Je wilt niet weten wat je allemaal uit moet zoeken en moet regelen wanneer je een nieuw huis laat bouwen. Het is steeds kiezen, van de stenen en dakpannen tot de deurklink aan toe. Maar goed de meeste keuzes zijn gemaakt en eind mei zullen we wel ongeveer gaan verhuizen.

Paulus
Afgelopen week weer veel over Paulus gelezen. Hoe hij de gemeente terechtwijst en bemoedigt. Hij is duidelijk over de wet en geloof en liefde. Wij zijn geen slaven maar zijn vrij omdat Christus ons heeft bevrijd. Op dit moment luister ik naar: ‘No Longer Slaves’ van Bethel Music.

Winter
Opeens was het heel ander weer. Super voor de kinderen die lekker konden schaatsen in de vakantie. Maar niet mijn ding.
Ik was tien en we hadden een schaatswedstrijd. Mijn vader zei: ‘Het maakt niet uit hoe je over de finish komt, ook al is het kruipend’. Wat was het koud en dan op houten schaatsen! Op een gegeven moment was ik zo moe dat ik me liet vallen om even uit te rusten. Uiteindelijk kwam ik over de finish met de woorden van mijn vader in mijn achterhoofd.
Later kreeg ik Noren van mijn vader maar het is toch nooit mijn ding geworden. Ik zwem liever.

Bijbel
Als we in de Bijbel lezen dan maken we ons Gods woord eigen. Hoe kunnen we God begrijpen zonder zijn Woord. Met keuzes maken in ons leven kunnen we dan ook luisteren naar Gods stem.

Volgende week mogen we Leviticus lezen, dat is weer heel wat anders.


 

Week 8 Exodus

Ik merk dat ik echt de laatste tijd niet zoveel in het Oude Testament heb gelezen. Nu lees ik het met verwondering. Wat is daar veel gebeurd en wat bewandelt God bijzondere wegen met de mensen die Hij uitgekozen heeft om die missie uit te voeren. Dit in volkomen afhankelijkheid van Hem.

Bezwaren

Mozes heeft allerlei bezwaren maar dan geeft God hem Aäron mee als helper. Hebben wij dat ook, bezwaren dat we iets niet kunnen, terwijl we het nooit geprobeerd hebben?

Als ik dan naar mezelf kijk hoe ik tien jaar geleden iemand bewonderde die op reis ging zonder de reis te boeken bij een reisbureau? Die zelf de tickets boekte via internet. Als je dat dan een keer gedaan hebt, is het eigenlijk helemaal niet moeilijk.

Afgelopen vakantie gingen we nog een stapje verder. We wilden naar Kreta en boekten de tickets en twee overnachtingen en verder niets. Spannend alleen met handbagage en reizen met het openbaar vervoer. ’s Morgens wisten we niet waar we die nacht zouden slapen. Wat was het fantastisch en wat hebben we genoten. Zo moeilijk was het helemaal niet met de app van Booking.com.

Vertrouwen

Op de reis door de woestijn gebeurde het meerder keren dat de Israëlieten niet meer op God vertrouwden. En wij, hoe staat het met ons vertrouwen? Soms begrijpen we er niets van maar toch vraagt God ons om Hem te vertrouwen.

Voor week 9 lezen we Galaten en Psalm 23-29

Blog/week 7

Thessalonicenzen 1 en 2 en Psalm 13-22.
Deze week is voorbijgevlogen. Mijn collega van 54 is overleden na een kort ziekbed. Een lieve maar heel bescheiden vrouw. Mooi is, dat ik met en voor haar mocht bidden. Toen ik bij haar was wilde ze alles weten over de bouw van ons huis. Voor mij voelde dat zo tegenstrijdig, maar ze wilde het graag en ik heb het gedaan. Het is natuurlijk ook wel zo dat als je op ziekenbezoek bent het heel vaak alleen maar over de ziekte gaat. Het is denk ik ook belangrijk dat ze even over de ziekenhuismuren heen kunnen kijken.

Thessalonicenzen
Wat een bijzondere man was Paulus. Hoe hij de gemeente bemoedigt en tegelijkertijd ook vermaant. Wat zullen ze blij zijn geweest met zijn brieven. Sommigen misschien ook niet omdat ze afgedwaald waren of met zaken bezig waren die niet van God zijn. Dat gebeurt ook in ons dagelijks leven. Het woord van God komt soms wel heel dichtbij en dan weet je dat er dingen zijn die je moet veranderen. 1 Thess.:8 ‘Maar laten we dan niet evenals de anderen slapen maar waken en nuchter zijn’.

Psalmen
Ook moesten we psalmen lezen. Ik vind ze mooi maar ook moeilijk om eerlijk te zijn. Wat me nog wel opviel in Psalm 14: ‘De dwaas zegt in zijn hart, Er is geen God’ Heel lang geleden toen Tom en Frank nog op de lagere school zaten zeiden ze tegen de meester dat er in de Bijbel staat: ‘Er is geen God’ De meester wilde dit eerst niet geloven maar toen ze het hem aanwezen, moest hij wel.

Bucketlist
Even heel wat anders, ik heb hier de laatste tijd met verschillende mensen over gesproken. In de film ‘The Bucketlist’ blijkt dat een doodzieke man zo’n lijst heeft en deze lijst dan toch nog afwerkt met een andere doodzieke maar rijke man. Het blijkt dat heel veel mensen niet zo’n lijst hebben. Ben ik dan een ontevreden mens? Natuurlijk niet, maar ik weet dat er nog zoveel te doen en te ontdekken valt. Ik vind het ook altijd jammer als de dag weer voorbij is. Met twee dingen ben ik nu bezig: De Bijbel in een jaar lezen en een blog schrijven. Hopelijk lukt dit allemaal.

Volgende week: Exodus


 

Genesis
Ik ben een beetje laat met het schrijven van dit stukje. Mijn ouders waren 60 jaar getrouwd en zo waren er nog meer dingen. Het bleek toen dat we twee weken mochten doen over het boek Genesis. Tja en toen ging ik uitstellen. Maar het is gelukt! Ik ben overigens overgestapt naar de Herziene Statenvertaling. Dit vind ik toch fijner. Ik pak er nog wel regelmatig even een andere vertaling bij.

Oude testament

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste tijd niet zoveel in het oude testament heb gelezen. Dit is misschien wel herkenbaar. Als ik dan in Genesis lees, dan vallen me best wel dingen op. Misschien heb ik daar vroeger wel overheen gelezen.

Goddelijk

God maakte mensen die op Hem leken. Hoe bijzonder is dat! We zijn dus bijna goddelijk maar met een eigen wil. Het is dus onze eigen keuze of we God willen volgen of niet. God had het zo mooi bedacht in de hof van Eden. Toen was de mens ongehoorzaam en God verdreef hen uit de hof van Eden.

Belofte
En dan de regenboog. Ik word daar altijd heel blij van en het bemoedigt me. Hoe mooi is dat dan je dan aan Gods belofte mag denken: ‘Nooit zal het water iedereen doden en alles verwoesten’.

Vertrouwen
God vraagt aan Abraham om zijn zoon Isaäk te offeren. Ik begrijp hier niets van. Maar Abraham gaat en dan grijpt God in. Hij heeft gezien dat Abraham bereid is om zijn enige zoon te geven. Ik moet hier ook denken aan de Here Jezus. God heef zijn enige Zoon gegeven voor ons. Hoe staat het met mijn vertrouwen? Ik denk daar best over na.

Wanneer grijpt God in?
Ook dat zie je in Genesis, er gebeuren daar best dingen waarvan je denkt waarom grijpt God niet in. Dit is ook nu nog steeds zo maar dat zullen wij niet kunnen begrijpen. Er zei een keer iemand tegen mij: “Als ik in de hemel kom dan heb ik heel veel vragen” Ik denk dat, als je daar bent de vragen al beantwoord zijn.

Daar sluit ik mee af. Nu weer naar het nieuwe testament: Thessalonicenzen 1 en 2 en Psalm 13-22.


 

Filippenzen, Colossenzen en Psalm 5-12

Wat gaat de tijd snel. Alweer vier weken dat ik de Bijbel lees volgens het rooster van Dabar. Eigenlijk kost het me tot nu toe weinig moeite. Ik merk dat het steeds meer een gewoonte wordt. Niet dat ik hiervoor niet uit de Bijbel las hoor. Ook wel bijna elke dag, maar ik merk dat ik het fijn vind om op deze manier door de Bijbel te gaan.

Afgelopen weken heb ik het heel druk gehad met het leren voor mijn examen WFT PE Zakelijk. Maar vrijdag was het dan zover en gelukkig heb ik het gehaald en nu hoef ik pas over drie jaar weer.

Paulus
Doordat we best veel over Paulus lezen ga ik steeds meer over hem nadenken. Hoe bijzonder dat wanneer je in de gevangenis zit, toch de kracht hebt om brieven te schrijven om de diverse gemeenten te bemoedigen. Het is dan ook wel duidelijk dat hij die kracht van God ontvangt. Hoe gaan wij daarmee om. Ik probeer best wel om regelmatig iemand een kaartje te schrijven of te bellen maar wat is dat vergeleken met hem en ik loop gewoon vrij rond.

Macht
Paulus schrijft dat je moet wandelen in liefde en in afhankelijkheid van God. Hij zegt ook dat er niemand is in deze wereld die nu nog macht over ons heeft. We moeten bij alles wat we doen en zeggen laten merken dat we bij de Here Jezus horen. Daar staat nogal wat. Lukt dat altijd? Nou als ik eerlijk ben, mij niet.

Gezin
Paulus geeft ook regels voor het gezin. Vroeger vond ik dat maar raar: ‘Accepteer het gezag van je man’ nou ja zeg! Het klinkt dan ook zo ouderwets. Nu ga ik daar veel anders mee om. Als je verder leest staat daar ook: ‘Mannen houdt van je vrouw en behandel haar goed’ God heeft de man als hoofd van het gezin gesteld. Dat betekent natuurlijk niet dat de man alles alleen moet beslissen.

Geen zorgen
Filippenzen 4:6-8 vind ik zo mooi: ‘Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus (HSV)
Heb jij dat ook, als je in gesprek gaat met onze Vader dat je je dan zo vredig voelt?

Psalmen
Wat de Psalmen betreft: David roept steeds tot God als hij bang is. Hij is constant met God in verbinding. Hij weet dat hij daar moet zijn.

Volgende week: Het boek Genesis.


Blog 3

Lucas

Geschreven door Lucas, Hij was arts en schreef zijn evangelie voor Theofilus, een ontwikkelde Griek.

Best een groot boek maar hoe mooi is het om als het ware mee te lopen met de Here Jezus tijdens zijn leven hier op aarde.

Bijbelapp
De Bijbelapp gebruik ik eigenlijk best veel, vooral omdat het fijn is om bijvoorbeeld in de trein of zomaar even tussendoor in de Bijbel te lezen. Afgelopen zaterdag ging ik met de trein naar Arnhem om naar trouwjurken te kijken voor mijn schoondochter. Wat was ze mooi!

Op de proef gesteld
Jezus werd heel vaak op de proef gesteld, eerst door de satan maar later ook door de schriftgeleerden. Wat zei Hij wijze dingen. Wij worden ook regelmatig op de proef gesteld, hoe is onze houding dan? Durven we ervoor uit te komen dat we christen zijn?

Gelijkenissen
Wat doet Jezus veel moeite om de mensen het evangelie te vertellen. Dit doet Hij doormiddel van gelijkenissen. Deze gelijkenissen spreken me enorm aan en we kunnen hier veel van leren. Als kind vond ik de gelijkenis van ‘De goede Herder” prachtig. Het eerste liedje dat ik me van de zondagschool herinner is: ‘Een lammetje ging dwalen’. Als ik erover nadenk dan is dat zo geruststellend dat wanneer je afdwaalt, Hij je komt zoeken. Je hoeft het niet alleen te doen.

Rust
De Here Jezus zoekt heel vaak de rust op om met zijn Vader te spreken. Dit kunnen we zien als een oplaadpunt ook voor ons. Stil worden en rust zoeken bij God. Laten we daar vooral de tijd voor nemen.

Zonden
En dan gaat de Here Jezus aan het kruis om onze zonden te dragen. Wat heeft Hij veel voor ons over gehad en wat heeft Hij moeten lijden. Wat dan volgt is zo geweldig Hij is opgestaan. Hij leeft!

De volgende boeken die we mogen lezen zijn: Filippenzen en Colossenzen en Psalm 5-12

Kijk ook op Facebook onder Dabargroup.


Blog 2

Titus, Filemon en Psalm 1 – 4
Deze week was het niet zoveel om te lezen. Ik zit vlak voor mijn examen dus praktisch gezien komt het goed uit.

Wat me op is gevallen:
Titus
Hij zit op Kreta, bijzonder om te lezen. Wij waren daar dit najaar. Wat een schitterend eiland en wat een heerlijke temperatuur.

Paulus schrijft over de leiders van de kerk. Ik heb het gevoel dat daar niet veel mensen aan kunnen voldoen in deze tijd. Altijd goed gedragen, niet trots zijn, niet snel boos zijn enz. Maar ook dat hun kinderen gelovig moeten zijn. Dat is sowieso iets waar veel mensen mee worstelen. De lagere schoolperiode lijkt het allemaal nog zo mooi maar dan gaan ze puberen en schoppen tegen de kerk. Natuurlijk probeer je met ze in gesprek te blijven en blijf dat ook doen ook als ze ouder worden. Veroordeel ze niet en laat ze zien door je houding hoe belangrijk het geloof voor je is.

Filemon
Paulus vraagt aan Filemon om Onesimus, een weggelopen slaaf, bij hem terug te laten komen. Dit terwijl deze voor Paulus in de gevangenis zorgt. Filemon moet dus over zijn teleurstelling heen stappen. Paulus vraagt om het dan voor hem te doen. Hoe vaak gebeurt het dat wij teleurgesteld zijn in mensen? Vraag God om je te helpen om daar overheen te stappen. Uit jezelf lukt dit niet.

Psalm 1 t/m 4 eindigen met de volgende zinnen:
1. De heer beschermt mensen die leven zoals Hij het wil maar met slechte mensen loopt het verkeerd af.

2. Gelukkig zijn mensen die hulp zoeken bij de Heer.

3. U geeft geluk en vrede aan mensen die U trouw zijn.

4. Heer U laat mij veilig wonen. Ik hoef niet bang te zijn. Ik kan rustig slapen.

Als je hierover nadenkt dan roept dat toch wel vragen op. Voor je gevoel is het soms best anders en kun je niet slapen omdat je je over veel dingen druk maakt. Natuurlijk is dat menselijk maar God wil zo graag dat je deze dingen met Hem bespreekt. Hij wil je rust en vrede geven omdat Hij zoveel van je houdt.

Volgende week mag ik het Lucas evangelie lezen. Ik moet zeggen dat het me tot nu toe niet tegenvalt en ik het eigenlijk best fijn vind om de Bijbel volgens een bepaalde structuur te lezen.


Blog 1

Uitdaging!
Waarom wil ik de Bijbel in een jaar lezen? Om eerlijk te zijn hou ik van uitdaging in mijn leven. Dus waarom dan geen uitdaging met betrekking tot het bijbel lezen. Vorig jaar was ik eigenlijk al begonnen via de Dabargroup op facebook. Magdalena Marissen, een vrouw waar ik diep respect voor heb, werkt hieraan mee. Ik ben eerlijk gezegd al vrij snel gestopt maar Michiel onze zoon ging door. Gewoon in de trein bijbel lezen in plaats van een boek of een krant. Waarom niet? Dit jaar ga ik het ook doen!

Welke Bijbelvertaling?
Ik heb gekozen voor: ‘De Bijbel in gewone taal’ omdat dit heel gemakkelijk leest. Natuurlijk kan ik er altijd een andere vertaling naast gebruiken.

Handelingen
In week 1 is Handelingen aan de beurt. Natuurlijk heb ik dit al wel vaker gelezen, maar toch zijn me enkele dingen opgevallen:

Petrus
Wat een wijsheid en rust straalt Petrus uit, terwijl dit eerst wel anders was. Petrus deed eerst voordat hij erover na had gedacht. Maar hoe mooi om te zien hoe God mensen verandert en gebruikt. Dit is vandaag nog steeds zo!

Ruzie
Paulus en Barnabas krijgen ruzie en dan gaan ze elk hun eigen weg met God. Ook dat gebeurt nog steeds. Hoe moeilijk dat ook is.

Heilige Geest
Het mooiste is dat Paulus luistert naar de Heilige Geest en daarop vertrouwt. Wat een tegenstelling met hoe hij vroeger was. Van het vervolgen van christenen tot het brengen van het evangelie. Tegenwoordig noemen wij dat ook wel een Paulusbekering.

Toepassen
Wat ik in mijn eigen leven graag wil toepassen is stil zijn en luisteren naar de Heilige Geest.

Op naar week 2, dan is Titus, Filemon en Psalm 1-4 aan de beurt.