Geschiedenis van Beth-El

Wanneer het gaat om een duidelijke datum, dan zou je kunnen zeggen dat onze gemeente haar eerste officiële kerkdienst belegde in 1951. Echter voorafgaand aan de oprichting van Beth-El kwamen doperse gelovigen al samen in diverse groeperingen zoals de Maranatha-huisgemeente en de Vergadering van Gelovigen. Het was de Baptistengemeente Stadskanaal die een groep gelovigen samenbracht als Baptistengemeente en direct een voorganger aanstelde in de persoon van ds. Blenkers. Als plaats van samenkomst werd de voormalige Joodse school aan de Schutstraat gehuurd. In 1954 werd de gemeente officieel zelfstandig en werd lid van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland.

In 1958 werd een eigen gebouw aan het Haagje betrokken. Dit kerkgebouw was een voormalig bestelhuis en lag aan het kanaal. In deze jaren groeide de gemeente gestaag door onder leiding van ds. Huizing en ds. Brongers.

In 1974 werd met inzet van veel gemeenteleden een nieuw kerkgebouw gebouwd aan de Boekweitlaan. Deze kerk was aanzienlijk groter en bood veel mogelijkheden voor verenigingswerk. De gemeente bleef groeien en uiteindelijk werd zelfs dit gebouw te klein en ontstonden nieuwe gemeenten in Meppel en ook in het westen van Hoogeveen (de Schutse). Voorgangers in deze perioden waren ds. Bouritius en ds. Schouten. In 1981 werd een grote zaal toegevoegd aan het gebouw waardoor er ruimte kwam voor grotere nevenbijeenkomsten.

 

In 2000 werd ds. Venema voorganger van de gemeente en was er een rijk gemeenteleven in de vorm van zangkoren, vrouwenverenigingen en de bekende jongens- en meisjesclub. In 2017 werd de huidige voorganger, ds. van der Hoek beroepen. Het kerkgebouw was ondertussen toe aan een grondige renovatie. In december 2019 was deze renovatie klaar en hopen we nog jaren plezier te hebben van ons kerkgebouw.

 

 

Scroll naar boven